Week van de Mediation 2020

Waarom aandacht voor mediation juist dit jaar cruciaal is

Al bijna 8 maanden leven we met zijn allen onder de druk van de maatregelen die sinds de uitbraak van COVID-19 in het leven zijn geroepen. Waar de saamhorigheid in de eerste maanden vooral de boventoon voerde, zijn er steeds meer negatieve geluiden te horen. Dat de regels aangescherpt zijn en we de donkere maanden ingaan helpt daar niet aan mee. Stress, spanning, onzekerheid en frustratie zorgen in de maatschappij voor conflicten op allerlei niveaus. In plaats van die conflicten ‘uitvechten, is in gesprek blijven de beste optie. ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan’; denk je misschien? En dat is ook zo! Dit maakt mediation juist nu zo waardevol.

De Week van de Mediation is een initiatief van de NMv

De Week van de Mediation is in het leven geroepen om het begrip mediation meer bekendheid te geven. Misschien denk je direct aan mediation bij een scheiding of bij relatieproblemen. Dat klopt ook, maar mediation kan op veel meer vlakken worden ingezet. Bijvoorbeeld binnen (en met) bedrijven, ziekenhuizen en de overheid. Omdat COVID-19 de maatschappij op al deze gebieden hard treft, is het mediatorsvak sinds de introductie ervan nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Met de Week van de Mediation wil de NMv (Nederlands Mediatorsvereniging) hier dus meer aandacht voor vragen. Ook PB Mediation is uiteraard aangesloten bij de NMv.

Wat is mediation?

Mediation helpt bij het oplossen of juist voorkomen van conflicten. Bij scheidingsmediation gaat het vaak om dit laatste. Een echtpaar dat gaat scheiden wil alles goed geregeld hebben, zonder ruzie en strijd. Wanneer zij kinderen hebben dan zal er altijd een relatie met de ex-partner blijven bestaan. Voor de kinderen is het dan natuurlijk prettig als hun ouders op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Binnen organisaties wordt mediation vaak ingeschakeld bij geschillen of bijzondere situaties. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker langdurig ziek is en moet re-integreren, of wanneer een manager een conflict heeft met een (of meerdere) medewerker(s). In die laatste situatie is het moeilijk voor betrokkenen om emotie los te zien van de feitelijke situatie. In dat geval helpt het als een neutrale bemiddelaar het gesprek leidt; een mediator dus.

De noodzaak van scheidingsmediation in 2020

We kunnen wel stellen dat de gebeurtenissen in 2020 de ultieme relatietest hebben gecreëerd. Onzekerheid over je baan geeft spanningen,  met je partner samen thuiswerken aan de keukentafel kan heel gezellig zijn, maar ook irritaties geven. En ook financiële zorgen door het wegvallen van inkomsten (als je ondernemer bent bijvoorbeeld) heeft een enorme impact. Het zijn nog maar een paar voorbeelden waarvan zelfs het meest harmonieuze stel gestrest raakt. Laat staan wanneer je toch al twijfelde over je relatie. Niet zo vreemd dat de spanningen zo hoog kunnen oplopen dat de wens om te scheiden ontstaat.

Mediation binnen organisaties

De veerkracht die dit jaar van organisaties en medewerkers gevraagd wordt is enorm. Niet iedere organisatie is hierop ingericht en niet iedere werknemer kan hiermee omgaan. Het vele thuiswerken heeft de manier van communiceren drastisch veranderd. Mailen, bellen en videobellen zijn toch heel anders dan écht met elkaar praten. Dat leidt nog wel eens tot misverstanden en het schept letterlijk afstand tussen managers, medewerkers en collega’s onderling. En hierdoor ook sneller conflicten. Maar denk ook aan organisaties waar mensen niet thuis kunnen werken; het onderwijs, de zorg, winkels, maatschappelijke organisaties en productiefaciliteiten. Zij krijgen veel te maken met uitingen van onvrede van hun klanten, leerlingen of patiënten, terwijl zij verplicht zijn maatregelen op te volgen. Ze krijgen een rol als handhaver toebedeeld, waar ze niet om gevraagd hebben, dat heeft een flinke (emotionele) impact op medewerkers.

Lees hier meer over zakelijke mediation.

Is het nu met alle hectiek niet beter om te wachten met mediation?

Of je nu in je relatie vastloopt of in je werk, je conflict of problemen in je huwelijk laten liggen tot na de crisis? Nee, dat is echt niet aan te raden. Niemand weet wanneer het virus onder controle is en hoe de situatie er na Corona uit gaat zien. Een conflict roept negatieve emoties en stress op en dat heeft impact op je gezondheid, je gezin of werk. Laat de Week van de Mediation een aanleiding zijn om het balletje op te gooien bij je partner, werkgever of medewerker. Praten met iemand die persoonlijk verder van je af staat helpt om de zaken weer in het juiste perspectief te zien. Zo kunnen jullie samen, zonder wrok, de juiste stappen zetten. PB Mediation werkt uiteraard ‘corona-proof’, conform de maatregelen en adviezen van het RIVM.

Wil je meer weten over mediation? Aarzel niet om je vragen te stellen. Neem contact met ons op.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: