Week van de Mediation 2020

Waarom aandacht voor mediation juist dit jaar cruciaal is

Al bijna 8 maanden leven we met zijn allen onder de druk van de maatregelen die sinds de uitbraak van COVID-19 in het leven zijn geroepen. Waar de saamhorigheid in de eerste maanden vooral de boventoon voerde, zijn er steeds meer negatieve geluiden te horen. Dat de regels aangescherpt zijn en we de donkere maanden ingaan helpt daar niet aan mee. Stress, spanning, onzekerheid en frustratie zorgen in de maatschappij voor conflicten op allerlei niveaus. In plaats van die conflicten ‘uitvechten, is in gesprek blijven de beste optie. ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan’; denk je misschien? En dat is ook zo! Dit maakt mediation juist nu zo waardevol.

De Week van de Mediation is een initiatief van de NMv

De Week van de Mediation is in het leven geroepen om het begrip mediation meer bekendheid te geven. Misschien denk je direct aan mediation bij een scheiding of bij relatieproblemen. Dat klopt ook, maar mediation kan op veel meer vlakken worden ingezet. Bijvoorbeeld binnen (en met) bedrijven, ziekenhuizen en de overheid. Omdat COVID-19 de maatschappij op al deze gebieden hard treft, is het mediatorsvak sinds de introductie ervan nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Met de Week van de Mediation wil de NMv (Nederlands Mediatorsvereniging) hier dus meer aandacht voor vragen. Ook PB Mediation is uiteraard aangesloten bij de NMv.

Wat is mediation?

Mediation helpt bij het oplossen of juist voorkomen van conflicten. Bij scheidingsmediation gaat het vaak om dit laatste. Een echtpaar dat gaat scheiden wil alles goed geregeld hebben, zonder ruzie en strijd. Wanneer zij kinderen hebben dan zal er altijd een relatie met de ex-partner blijven bestaan. Voor de kinderen is het dan natuurlijk prettig als hun ouders op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Binnen organisaties wordt mediation vaak ingeschakeld bij geschillen of bijzondere situaties. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker langdurig ziek is en moet re-integreren, of wanneer een manager een conflict heeft met een (of meerdere) medewerker(s). In die laatste situatie is het moeilijk voor betrokkenen om emotie los te zien van de feitelijke situatie. In dat geval helpt het als een neutrale bemiddelaar het gesprek leidt; een mediator dus.

De noodzaak van scheidingsmediation in 2020

We kunnen wel stellen dat de gebeurtenissen in 2020 de ultieme relatietest hebben gecreëerd. Onzekerheid over je baan geeft spanningen,  met je partner samen thuiswerken aan de keukentafel kan heel gezellig zijn, maar ook irritaties geven. En ook financiële zorgen door het wegvallen van inkomsten (als je ondernemer bent bijvoorbeeld) heeft een enorme impact. Het zijn nog maar een paar voorbeelden waarvan zelfs het meest harmonieuze stel gestrest raakt. Laat staan wanneer je toch al twijfelde over je relatie. Niet zo vreemd dat de spanningen zo hoog kunnen oplopen dat de wens om te scheiden ontstaat.

Mediation binnen organisaties

De veerkracht die dit jaar van organisaties en medewerkers gevraagd wordt is enorm. Niet iedere organisatie is hierop ingericht en niet iedere werknemer kan hiermee omgaan. Het vele thuiswerken heeft de manier van communiceren drastisch veranderd. Mailen, bellen en videobellen zijn toch heel anders dan écht met elkaar praten. Dat leidt nog wel eens tot misverstanden en het schept letterlijk afstand tussen managers, medewerkers en collega’s onderling. En hierdoor ook sneller conflicten. Maar denk ook aan organisaties waar mensen niet thuis kunnen werken; het onderwijs, de zorg, winkels, maatschappelijke organisaties en productiefaciliteiten. Zij krijgen veel te maken met uitingen van onvrede van hun klanten, leerlingen of patiënten, terwijl zij verplicht zijn maatregelen op te volgen. Ze krijgen een rol als handhaver toebedeeld, waar ze niet om gevraagd hebben, dat heeft een flinke (emotionele) impact op medewerkers.

Lees hier meer over zakelijke mediation.

Is het nu met alle hectiek niet beter om te wachten met mediation?

Of je nu in je relatie vastloopt of in je werk, je conflict of problemen in je huwelijk laten liggen tot na de crisis? Nee, dat is echt niet aan te raden. Niemand weet wanneer het virus onder controle is en hoe de situatie er na Corona uit gaat zien. Een conflict roept negatieve emoties en stress op en dat heeft impact op je gezondheid, je gezin of werk. Laat de Week van de Mediation een aanleiding zijn om het balletje op te gooien bij je partner, werkgever of medewerker. Praten met iemand die persoonlijk verder van je af staat helpt om de zaken weer in het juiste perspectief te zien. Zo kunnen jullie samen, zonder wrok, de juiste stappen zetten. PB Mediation werkt uiteraard ‘corona-proof’, conform de maatregelen en adviezen van het RIVM.

Wil je meer weten over mediation? Aarzel niet om je vragen te stellen. Neem contact met ons op.

Ga naar het blog overzicht

Dit zijn onze partners:

 

Kinderen en gezin                 Kindercoach en Gezins- & Opvoedcoach

Financiëel specialist             Finenzo Boxmeer en Roosendaal

Huis en hypotheek                In de Roos Makelaardij en Finenzo Roosendaal

Fiscalist                                  Finovion 

Raad voor Rechtsbijstand   RvR 's-Hertogenbosch

Juridisch advies                   Van Veenendaal Advocatuur en Advocatenkantoor Brabantse Wal

Ga naar het blog overzicht

De missie van PB Mediation

Wij willen onze klanten toegang bieden tot professionele bemiddeling in een veilige omgeving waarin zij het vertrouwen en de ruimte krijgen om open en eerlijk met elkaar in gesprek te komen. We maken ons sterk om mensen te laten zien dat er een betere manier is om conflicten op te lossen, zonder juridische procedure.

 

De visie van PB Mediation

Wij zien graag dat steeds meer mensen de voordelen van mediation ervaren. Dat partijen met tegengestelde belangen onderling toch tot een overeenstemming komen. Door dit te faciliteren en ondersteunen helpen we de kans op escalatie, die uitmondt in een juridische procedure, voorkomen. We begeleiden gesprekken in een vertrouwenwekkende, veilige omgeving. Zo komen partijen snel tot de essentie van de kwestie. 

 

Onze kernwaarden

Veilig en vertrouwd: de cruciale basis voor mensen om hun gevoelens te durven uitspreken. Dit is belangrijk om de emotionele lading op het onderwerp voorzichtig te laten zakken.

Transparant en onpartijdig: wij richten ons niet op ‘de schuldvraag’, maar vinden het belangrijker dat alle partijen in de toekomst weer door één deur kunnen.

Gedreven en open: we maken ons sterk voor alle partijen in het conflict en stimuleren hen om open naar elkaar te zijn, alle opties bespreekbaar te maken. Een vereiste is wel dat alle partijen de wens hebben er samen aan uit te komen.

Ga naar het blog overzicht

Hoe is PB Mediation ontstaan?

Na afronding van haar basisopleiding Mediation in 2012 is Paulien Boehlé vrijwel direct aan de slag gegaan als zelfstandig echtscheidings- en familiemediator. In haar eigen woonplaats Roosendaal, in Noord-Brabant, opende ze haar eerste kantoor. Ontwikkelingen in de professionele bemiddeling staan niet stil. Inmiddels wordt mediation ook in de zakelijke wereld als een waardevol instrument gezien voor het versterken van onderlinge relaties en het verbeteren van de communicatie en samenwerking binnen teams. Daarom is PB Mediation enkele jaren geleden ook gestart met het aanbieden van zakelijke mediation, ofwel arbeidsmediation.
 

Paulien Boehlé van PB Mediation


Een beproefde franchiseformule

In 2019 is de aanzet gemaakt om van PB Mediation een franchiseonderneming te maken. Wil jij graag zelfstandig mediator worden? Wil je wel de voordelen van het ondernemerschap ervaren, maar heb je liever dat randzaken als je administratie, marketing en documentatie voor je opgezet worden? Word dan franchisemediator bij PB Mediation. Ga naar ‘werken bij’ en vraag vrijblijvend de informatiebrochure aan.

Ga naar het blog overzicht

Onze specialisaties in professionele bemiddeling

Mediation is continu in beweging en er is steeds meer behoefte aan specialisaties binnen het vakgebied. Daarom heeft PB Mediation haar activiteiten op het gebied van professionele bemiddeling uitgebreid met:

 • Arbeidsmediation met specialisaties:
  • arbeidsrecht;
  • mediation in de gezondheidszorg;
  • mediator & negotiator;
  • Conflictcoaching.
 • Familiemediation met specialisaties:
  • familierecht;
  • samengestelde gezinnen;
  • stiefplancoach.
 • Training & Coaching met specialisaties:
  • innovation mediation;
  • team communicatie.
    

PB Mediation als beproefde franchiseformule

In 2019 is de aanzet gemaakt om PB Mediation uit te breiden tot een franchiseonderneming. Wil jij graag zelfstandig MfN-mediator worden? Als franchisemediator ervaar je alle flexibiliteit en zelfstandigheid van het ondernemerschap, terwijl wij je ontzorgen van tijdrovende randzaken, zoals je administratie, marketing en documentatie.

Wil je hier meer over weten? Ga dan naar ‘werken bij’ en vraag vrijblijvend de informatiebrochure aan.

Ga naar het blog overzicht

Van mediationkantoor naar franchiseorganisatie

Tijdens de oprichting van PB Mediation in 2013, was echtscheidingsbemiddeling nog niet zo’n gangbaar begrip. Veel scheidende stellen stapten nog ieder naar een eigen advocaat, die ging uitzoeken ‘waar ze recht op hadden’. Kortom, de ingrediënten voor een vechtscheiding.

Inmiddels is het begrip mediation helemaal ingeburgerd en kiezen echtparen er steeds vaker voor om op goede voet uit elkaar te gaan. Wel zo prettig voor henzelf én de kinderen.

Door de vraag naar mediation is PB Mediation flink gegroeid de laatste jaren, daarom hebben we keihard gewerkt aan een concept dat uit te breiden is in de rest van Nederland. Het resultaat: een franchiseformule onder de naam 'PB Mediation - Echtscheidingsbemiddeling en meer...'. Daarom zijn we op zoek naar mediators die zelfstandig willen werken vanuit hun eigen vestiging. Onder de vlag en met volledige ondersteuning van PB Mediation.

 

Wie zoeken wij?

Wij zoeken mediators die wél graag zelfstandig ondernemer willen worden, maar die heel graag wat begeleiding willen bij randtaken als de administratie, marketing en documentatie. Als je mediator bij PB Mediation wordt, hoef je het wiel zelf niet uit te vinden, je krijgt van ons alle tools. Daarnaast is het een prettig idee dat je altijd nog het hoofdkantoor en collega-franchisers als klankbord hebt, wanneer je er zelf even niet uitkomt.

Natuurlijk vragen wij ook iets van jou. Zo moet je bijvoorbeeld de mediationopleiding succesvol hebben afgerond en MfN-geaccrediteerd zijn.
 

Klik hier als je meer wilt weten over PB Mediator worden.

Ga naar het blog overzicht

We heten je welkom...

Scherpdeel 28
4703 RJ Roosendaal

06-27236250
info@pbmediation.nl

Ga naar het blog overzicht

Franchise mediator worden in jouw eigen regio

Wil je als mediator zelfstandig en flexibel werken, maar zie je op tegen de randwerkzaamheden die bij het ondernemerschap komen kijken? Dan is mediator worden binnen de franchiseformule van PB Mediation Echtscheidingsbemiddeling wellicht iets voor jou. Wanneer jij PB Mediator wordt, dan werk je exclusief in jouw regio, we laten hier dus geen andere franchisenemer toe.

 

Waarom mediator bij PB Mediation worden?

Wij bieden je complete flexibiliteit als zelfstandig ondernemer, maar ontzorgen je tegelijkertijd door middel van volledige ondersteuning bij je randtaken. Dit zijn de voordelen:

 • Je werkt direct met een compleet en beproefd businessmodel.
 • Jij kunt je volledig focussen op jouw vak.
 • Wij verzorgen de marketing en communicatie voor je.
 • Met het hoofdkantoor en collega’s sta je er niet alleen voor.
 • We organiseren regelmatig bijeenkomsten en trainingen.

 

Heb jij het in je?

Je mag als PB Mediator een hoop van ons verwachten, maar andersom zijn er natuurlijk ook eisen die wij aan franchisenemers stellen.
 

Nieuwsgierig?

Download rechtsbovenaan deze pagina dan vrijblijvend de informatiebrochure voor franchisemediators.

Ga naar het blog overzicht

Conflicten tussen familie- of (stief)gezinsleden

Je had het nooit verwacht, maar toch is er iets voorgevallen waardoor jullie elkaar niet meer in de ogen kunnen kijken. Jullie ooit zo sterke familieband is verstoord geraakt of zelfs verbroken. Hoe langer dit duurt, hoe moeilijker het is om de relatie te herstellen. Veel conflicten ontstaan door onenigheid over een erfenis, botsende karakters of het gedrag van een bepaald familielid. Daarnaast komen conflicten ook regelmatig voor in samengestelde gezinnen. Voor kinderen kan het accepteren van een nieuwe partner van hun vader of moeder namelijk best lastig zijn.

 

Waar kan familiemediation uit bestaan?

De bemiddelaars van PB Mediation helpen je bij het oplossen van diverse soorten familieconflicten. Maar dat niet alleen, ze bieden ook informatie en coaching aan waarmee conflicten of ruzies voorkomen kunnen worden. We ondersteunen je onder andere door middel van:

 • relatiebemiddeling;
 • bemiddeling bij familieruzies en -conflicten;
 • stiefplancoaching voor samengestelde gezinnen;
 • het opstellen van een ‘meegroei-omgangsregeling’.

 

Een belangrijke voorwaarde bij mediation

Om familiebemiddeling te laten slagen, is het cruciaal dat alle betrokkenen bereid zijn eraan mee te werken. Het samen tot een oplossing willen komen is namelijk de belangrijkste factor om mediation te laten slagen. Een mediator zorgt ervoor dat het gesprek niet gaat over wie er schuldig is, maar over hoe jullie het samen kunnen oplossen.

PB Mediation is MfN-gecertificeerd, dat wil zeggen dat wij zijn opgenomen in het kwaliteitsregister van deze neutrale stichting.

 

Wil je meer weten over familiemediation?

Bezoek dan onze website ‘echtscheiding en meer…’.
Hier vind je een compleet overzicht van alle diensten van PB Mediation omtrent echtscheiding en familieconflicten.

Ga naar het blog overzicht

Jullie scheiding op een respectvolle manier afsluiten

Een echtscheiding maakt veel emoties los. Soms is het lastig om door verdriet en onmacht goed te blijven communiceren met je ex-partner. Toch is dat wel heel belangrijk om de scheiding op een respectvolle manier af te sluiten. Voor je eigen toekomst en zeker voor de kinderen, als jullie die samen hebben. Gelukkig is er altijd een PB Mediator bij je in de buurt, die jullie begeleidt in dit proces.

 

Wat komt er allemaal kijken bij een scheiding?

Wanneer jullie naar een advocaat gaan, behandelt deze alleen het juridische gedeelte van jullie scheiding. Terwijl er nog zoveel andere aspecten komen kijken bij een scheidingsprocedure, zoals bijvoorbeeld:

 • emotioneel: hoe maak je de juiste beslissingen als je verdrietig bent?
 • financieel: wat is jullie financiële situatie na de scheiding?
 • praktisch: hoe verdelen jullie bijvoorbeeld de inboedel?
 • kinderen: kiezen jullie voor co-ouderschap of een omgangsregeling?
 • gezin en familie: wat als er een nieuwe partner in zicht komt?
 • juridische zaken en de definitieve scheiding.

 

Hoe kan PB Mediation jullie bijstaan?

Onze mediators begeleiden jou en je partner bij alle stappen in de procedure. We oordelen niet, maar streven naar eerlijke compromissen. We leggen niets op, maar informeren en ondersteunen, zodat jullie zelf beslissingen en afspraken met elkaar kunnen maken. Hebben jullie kinderen? Hun belang staat bij PB Mediation altijd op nummer één.

PB Mediation is MfN-gecertificeerd, dat wil zeggen dat wij zijn opgenomen in het kwaliteitsregister van deze neutrale stichting.

Wil je meer weten over echtscheidingsmediation?

Bezoek dan onze website ‘echtscheiding en meer…’. Hier vind je een compleet overzicht van alle diensten van PB Mediation.

Ga naar het blog overzicht

In welke gevallen kan arbeidsmediation ingezet worden?

Arbeidsmediation, of zakelijke mediation, kan op ieder moment binnen je organisatie worden ingezet. Er hoeft zelfs nog niet eens een conflict gaande te zijn. Liever schakel je al een professionele bemiddelaar in voordat de spanning omslaat in een conflict. PB Mediation zet de tools in die bij de situatie en de betrokken personen in de organisatie passen. Bijvoorbeeld:

 • re-integratie-mediation;
 • mediation bij ziekteverzuim;
 • team-mediation;
 • exit-mediation;
 • of conflict coaching.

Hoe herken je als werkgever of manager op tijd de signalen?

Bij een conflict op de werkvloer denk je misschien allereerst aan ruzie. Maar, wanneer een van je medewerkers woordenwisselingen en discussies liever vermijdt, dan uit zijn of haar ongenoegen zich op een andere manier. Hierbij kun je denken aan stress, minder plezier in het werk, verminderde productiviteit of werkvermijding (verzuim).

Hoe kan zakelijke mediation hierbij helpen?

Discussies op de werkvloer kunnen heel goed zijn, maar dan moet er wel sprake zijn van gelijkwaardigheid. Niet iedereen is verbaal even sterk of durft zomaar alles te zeggen. PB Mediation streeft ernaar deze gelijkwaardigheid wél te creëren, door alle betrokkenen de kans te geven zich te uiten in een onpartijdige, veilige situatie. Samen gaan we voorbij aan de schuldvraag, maar zoeken juist naar manieren om spanning en conflicten op te lossen en in de toekomst te voorkomen.

PB Mediation is een erkende MfN mediator. Wil je meer weten over zakelijke, ofwel arbeidsmediation? Bezoek dan onze website over arbeidsmediation voor een compleet beeld van onze diensten.

Of neem vrijblijvend contact op, bel direct naar 06-27236250 of mail naar info@pbmediation.nl.

Ga naar het blog overzicht

Waar kun jij professionele bemiddeling bij gebruiken?

Soms lijkt het wel alsof jullie beiden een hele andere taal spreken. Het ontbreekt aan goede communicatie en jullie denken over bepaalde zaken nogal verschillend. Af en toe neemt emotie de overhand en ontstaan er conflicten, of je vermijdt elkaar juist om conflicten te voorkomen. Toch lastig als je familie bent, met elkaar samenwoont of samenwerkt. Conflicten en wrijving komen overal voor en iedereen gaat er op een andere manier mee om. PB Mediation heeft als doel om, bij wat voor (potentieel) conflict dan ook, jullie samen tot de oplossing te laten komen.

“Waar een wil is, is met de juiste ondersteuning en bemiddeling een weg”.

Ga naar het blog overzicht

PB Mediation | Professionele bemiddeling

PB Mediation biedt sinds 2013 professionele bemiddeling aan. In eerste instantie was dit alleen gericht op echtscheidingen. Maar ook in de zakelijke wereld worden de voordelen steeds vaker opgemerkt. Daarom richten wij ons op familie- en echtscheidingsbemiddeling én op arbeidsmediation. Lees het hele verhaal over PB Mediation.
 

Diensten die we aanbieden

Bemiddelaars van PB Mediation zijn specialisten op het gebied van:

Met een MfN-registermediator weet je dat je goed zit

De Mediatorsfederatie Nederland is dé autoriteit op het gebied van mediation en monitort de aangesloten mediators in Nederland. Met een MfN-mediator weet je dus zeker dat je een goede keus maakt. Je kunt ons herkennen aan het MfN-registermediator keurmerk. PB Mediation is natuurlijk ook ingeschreven in het kwaliteitsregister van de MfN.

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: